Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 13 Listopad 2016 10:04.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i ove će godine provoditi akciju „Solidarnost na djelu“ u tjednu od 10. do 15. listopada. Provođenje akcije „Solidarnost na djelu 2016.“ predviđeno je Odlukom o zajedničkim akcijama Hrvatskog Crvenog križa u 2016. godini.
Gradsko društvo Crvenog križa Zabok akciju će održati

u četvrtak 13. listopada 2016. godine

od 8 – 18:00 sati .

44. akcija Solidarnost na djelu održat će se pod nazivom:
„Prepoznajmo one kojima je pomoć najpotrebnija“.

Molimo naše sugrađane da u četvrtak, 13. listopada 2016. godine otvore vrata svojih domova učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i volonterima koji će ih obilaziti. Ove godine prikupljaju se novčana sredstva, a za darovani novčani iznos, građanima će se uručiti bonovi zahvalnosti koji su u apoenu od 5 kuna i ovjereni su žigom Gradskog društva Crvenog križa Zabok.
Građane ujedno obavještavamo da će se prikupljati prehrambene namirnice i to u Gradskom društvu Crvenog križa Zabok, Ulica Matije Gupca 53/I u Zaboku. Prikupljati će se brašno, ulje, riža, šećer, sol, tjestenina, juhe u vrećicama, riblje i mesne konzerve i marmelade.
Odbor Gradskog društva Crvenog križa Zabok, kao i dosadašnjih godina, donio je odluku da se financijska sredstva prikupljena u akciji Solidarnost na djelu namijene za kupnju paketa za socijalno ugrožene obitelji sa područja Grada Zaboka i 4 općine, čije područje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Zabok.
Od sveukupno prikupljenih sredstava podmirit će se osnovni troškovi akcije, 20% prikupljenih sredstava uplatit će se na žiro-račune škola koje će sudjelovati u provođenju akcije, a 10% od prikupljenih sredstava uplatit će se u Fond solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ je i ove godine snimio radijski spot za promoviranje sabirne akcije Solidarnost na djelu. Lokalne radio-postaje će radijski spot besplatno emitirati do početka akcije.

Zahvaljujemo građanima Bedekovčine, Krapinskih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća i Zaboka, kao i medijima, aktivistima, učenicima osnovnih i srednjih škola i ostalim volonterima koji su proteklih godina sudjelovali i dali svoj doprinos u provođenju akcije “Solidarnost na djelu”.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 06 Listopad 2016 12:16.

međ dan starijih osoba

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok ove je godine, obilježavajući Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, posebnu pažnju obratilo na starije osobe koje borave na liječenju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.Za bolesnike su osigurane pelene za odrasle, te nove pamučne potkošulje i čarape.
 
Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Srijeda, 05 Listopad 2016 05:07.

IMG 5531 IMG 5539

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 4. listopada 2016. godine zaprimilo vrijednu donaciju sastavljenu od rabljenih bolesničkih kreveta, ormarića, stolova i stolica, od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Ovime je samo potvrđena dobra suradnja Gradskog društva Crvenog križa Zabok sa bolnicama u okruženju.

Prema riječima Đure Tomića, dipl.med.techn., pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo:

„Uvijek smo spremni pomoći... to nije samo naš posao, to je naš poziv!... A ovom donacijom bolesničkih kreveta, za koju smo sigurni da dolazi u prave ruke, samo potvrđujemo izvrsnu suradnju koju imamo sa Gradskim društvom Crvenog križa Zabok; počevši od zajednički organiziranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, do osiguranja voća i pelena za bolesnike, a da ne zaboravimo spomenuti i predavanja Kluba zdravlja GDCK Zabok na kojima su liječnici SBKT-a često bili gosti-predavači.“

Tvrtka“ Grading d.o.o.“ iz Bedekovčine je, nastavljajući suradnju koja je započela donatorskim prijevozom prikupljene humanitarne pomoći GDCK Zabok u poplavljena područja Slavonije,

Gradskom društvu Crvenog križa Zabok i ovoga puta osigurala besplatan prijevoz donacije do skladišta u Zaboku.

Ovom vrijednom donacijom Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će upotpuniti svoju „Posudionicu ortopedskih pomagala“.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok zahvaljuje Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice na donaciji, tvrtci „Grading d.o.o.“ na besplatnoj usluzi prijevoza, a zaposlenicima bolnice i ostalim volonterima na trudu i volji koju su uložili u utovar, prijevoz i istovar vrijedne donacije.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Petak, 23 Rujan 2016 06:08.

WP 20160922 006 smanjeno   WP 20160922 012 smanjeno

Da bi svoje usluge čim više približili korisnicima, zaposlenici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok će

ove nedjelje, 25. rujna 2016. godine, od 14:00 – 18:00 sati

organizirati akciju raspodjele rabljene odjeće u Vatrogasnom domu Kebel.

Akcija je namijenjena stanovnicima Kebla i okolnih naselja koji se ne mogu odazvati akcijama raspodjele odjeće u Zaboku, bilo zbog svojih godina, teže pokretljivosti ili slabije prometne povezanosti.

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kebel već su danas počeli pripremati akciju, osiguravši kombi za prijevoz odjeće iz skladišta u Zaboku do Vatrogasnog doma Kebel.

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok će u slučaju potrebe organizirati prijevoz korisnika i odabrane rabljene odjeće do domova korisnika.
 

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Petak, 23 Rujan 2016 05:48.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe. Uzročnik tuberkuloze je bacil tuberkuloze ili Kochov bacil, nazvan prema Robertu Kochu. Izvor zaraze je bolestan čovjek u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze koji se šire kapljičnim putem kao obična prehlada. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 ljudi godišnje, a barem će jedna od njih će oboljeti.

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi. Tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan je za okolinu, a 50 posto neliječenih bolesnika umire tijekom pet godina.

U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen značajan pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji za 2015. godinu iznosi 10 oboljelih na 100 000 stanovnika (ukupno 448 osoba).

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 21. rujna 2016. godine uz pomoć patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije obišlo nekoliko bolesnika oboljelih od tuberkuloze i KOPB-a.

Bolesnici su dobili savjete o zdravoj prehrani, voće i sokove, a izmjeren im je krvni tlak i šećer u krvi.


Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Srijeda, 21 Rujan 2016 06:52.

IMG 5228 smanjeno   WP 20160920 09 34 24 Pro smanjeno

20. rujna 2016. je u OŠ Bedekovčina obilježen početak ovogodišnje preventivne akcije „Program prometne kulture za najmlađe“. Program edukacije održava se u organizaciji Jumicar Hrvatska s partnerima Krapinsko-zagorskom županijom, Odborom za sigurnost u prometu KZŽ, Društvom Crvenog križa KZŽ, Ministarstvom unutarnjih poslova i nekoliko zagorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, kroz 6 dana.
Jumicar tim, sa partnerima Gradskim društvom Crvenog križa Zabok i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bedekovčina, djeci osnovnih škola iz Bedekovčine, Mača, Zlatara i Brestovca Orehovičkog pokazali su kako postupiti u slučaju krizne situacije.

Tri tima Gradskog društva Crvenog križa Zabok na tri su pozicije, sa tri voditelja i 11 manekena, educirali učenike drugih razreda kako pružiti prvu pomoć kod lakših ozljeda.

Program Jumicar nastao je u Finskoj, a već se godinama uspješno provodi u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je prisutan već četvrtu školsku godinu. Ovaj preventivni odgoj djece u cestovnom prometu priprema djecu za izazove u prometnim situacijama i čini kvalitetan temelj za usvajanje znanja koja doslovce spašavaju živote.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će kao partner Jumicaru pružanje prve pomoći učenicima drugih razreda iz Svetog Križa Začretja, Krapinskih Toplica i Radoboja prezentirati u četvrtak, 22. rujna 2016. godine u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje.


Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Petak, 16 Rujan 2016 06:11.

Karlo Kožić   IMG 5196

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana 15. rujna 2016. godine u Zaboku pristupilo je 70 osoba. Nakon liječničkog pregleda odbijeno je 14 osoba.

Prikupljeno je 56 doza krvi, od 40 muškaraca i 16 žena.

Novi dobrovoljni davatelj je Karlo Kožić iz Konjščine.

U razdoblju od 01.01.2016. do 15.09.2016. godine Gradsko društvo Crvenog križa Zabok prikupilo je 1544 doze krvi.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 15 Rujan 2016 15:07.

  mladen  kolica

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok zahvaljuje svim donatorima rabljene odjeće i obuće koji su ovih dana u skladište Gradskog društva Crvenog križa Zabok donijeli velike količine rabljene odjeće, te poziva sve socijalno-ugrožene osobe i ostale skupine građana kojima je takva vrsta pomoći potrebna da idući tjedan navrate u skladište Gradskog društva Crvenog križa Zabok, Ulica Stjepana Radića 38, Zabok.

Tada će, naime, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok organizirati izvanredni ciklus akcija raspodjele rabljene odjeće i obuće, koji će trajati

od ponedjeljka, 19. rujna 2016.

do petka, 23. rujna 2016. godine

od 08:00 do 12:00 sati.

Redovita raspodjela rabljene odjeće biti će zadnji četvrtak u mjesecu, 29. rujna 2016. godine, od 8:00 – 12:00 sati.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 07:15.

pp1   pp2

Gradsko društvo Crvenog križa proteklog je petka obilježilo Svjetski dan prve pomoći. Pored niza aktivnosti koje su provedene na nivou osnovnih i srednjih škola, glavna manifestacija bila je u Zaboku, na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog.

Mladi HCK, njih dvadesetak iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i Srednje škole Bedekovčina, na zanimljiv su nas način uveli u svijet pružanja prve pomoći.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći bila je „Prva pomoć i djeca“, jer djeca zauzimaju značajan dio ljudske populacije.

Stoga je za djecu vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole Hrvatski Crveni križ pripremio dvije radionice: „Prva pomoć – upomoć“ i „Smiješ se igrati – ne diraj“.

Građanima su prezentirane ostale vještine pružanja prve pomoći. U isto vrijeme, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zabok mjerili su krvi tlak i šećer u krvi, a te je parametre provjerilo 70-ak građana Zaboka.
Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije, a time i društva i zajednice.

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u Zaboku još jednom je istaknulo važnost prve pomoći kao humanog čina.

U svakodnevnom životu pružanje prve pomoći kao brze intervencije do dolaska liječnika omogućuje nam smanjivanje ozljeda i njihovih posljedica, čime se povećavaju šanse za preživljavanjem.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 08 Rujan 2016 08:20.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će Svjetski dan prve pomoći – 10. rujna, obilježiti u petak, 09. rujna 2016. godine, od 10:00 – 12:00 sati, na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Volonteri GDCK Zabok će prezentirati vještine pružanja prve pomoći. Dio aktivnosti biti će namijenjen djeci vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole. Za njih će biti pripremljene dvije radionice: „Prva pomoć - upomoć“ i „Smiješ se igrati – ne diraj“.

Pored prezentacija prve pomoći, biti će organizirano i mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka.
Nosioci aktivnosti biti će volonteri i zaposlenici GDCK Zabok, učenici: Gimnazije A.G.M., Osnovne škole K.Š.Đ., Srednje škole Bedekovčina i patronažne sestre. Tradicionalno, radionicama će prisustvovati djeca iz zabočkog vrtića „Zipkica“, učenici OŠ K.Š.Đ., stanovnici i gosti Zaboka.

Radujemo se Vašem dolasku!
Svjetski dan prve pomoći Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će obilježiti na nivou osnovnih i srednjih škola sa područja svojeg djelovanja organiziranjem radionica, izložaba crteža i plakata na temu pružanja prve pomoći, te ostalim aktivnostima.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 08 Rujan 2016 06:17.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok će u suradnji sa Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu organizirati akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u četvrtak, 15. rujna 2016. godine u Vatrogasnom domu Zabok, od 10:00 - 16:00 sati.

Radujemo se Vašem dolasku.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Utorak, 23 Kolovoz 2016 07:23.

manja tablica Ivica Balagović smanjeno
Na akciji u Zaboku, 16. kolovoza 2016. godine davatelj BALAGOVIĆ, IVICA iz Zaboka, po stoti je puta darovao krv.
Novi davatelji (10) su:
  • Dlesk, Zlatko;   Kolar, Marko;   Žlender, Marija
  • Grozaj, Davor;   Kučkovečki, Karlo
  • Hranić, Vedran;   Radi Sebastijan
  • Brozd, Marija;   Budjak, Ljiljana
  • Petrovečki, Igor.

Tijekom protekla 4 dana krv su nesebično darivali dobrovoljni darivatelji krvi - „stotkaši“:

Čorko, Zlatko (105);   Tušek, Vladimir (105);   Sente, Ivan (105);   Grljač, Božidar (101);   Jadan, Zlatko (107);   Kolar, Vjekoslav (104);   Sente, Nikola (112);   Tenšek, Slavko (102);   Šaronja, Josip (111) . Dva darivatelja „stotkaša“ odbijena su nakon liječničkog pregleda zbog medicinskih razloga.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok zahvaljuje darivateljima na svakoj kapljici krvi, suradnicima i partnerima na osiguranju i pripremi prostora za nesmetano odvijanje akcija, medijima na najavi, praćenju i popularizaciji akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a volonterima na pruženoj pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok najavljuje 15. rujna kao termin iduće akcije DDK ( Zabok).


Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 11:24.

A2

A3
U Orahovici je od 21. do 28. srpnja 2016. godine održan međunarodni kamp mladih „Atlantis“. Po prvi put zemlja domaćin međunarodnom kampu mladih „Atlantis“ bila je Hrvatska. Međunarodni kamp mladih „Atlantis“ organizirao je Hrvatski Crveni križ i Centar za suradnju na Mediteranu (CCM).
Glavne teme kampa bile su djelovanje mladih u kriznim situacijama i izgradnji kulture mira. Svakog dana u jutarnjim satima organizirane su po dvije paralelne radionice, a sudionici su mogli odabrati onu na kojoj žele sudjelovati. Tako su mladi mogli saznati na koji način upravljati volonterima tijekom i u pripremi za krizne situacije, te kako zaštititi volontere tijekom kriza. Zadnja dva dana, glavne teme radionica bile su migracijske i ekološke krize. U popodnevnim satima, mladi su mogli sudjelovati na dvije radionice - vještinama vođenja i YABC programu. YABC ili Youth as Agents of Behavioural Change je inicijativa pokrenuta od strane Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja se temelji na promociji kulture nenasilja i mira. Program je pokrenut 2008. godine, a zadaća mu je svakog pojedinca potaknuti na etičko ponašanje u svojoj zajednici.

     Radionice su većinom bile interaktivnog tipa s naglaskom na međusobnu komunikaciju i angažman svakog pojedinca kako bi svatko ponaosob mogao iskusiti i sam za sebe zaključiti i promisliti o stvarima koje se tiču današnjeg svijeta.

Organiziran je i okrugli stol s članovima i predstavnicima nevladinih organizacija poput Međunarodne organizacije za migraciju (IOM), UNHCR-a, UNICEF-a te Hrvatskog Crvenog križa. Raspravljano je o migracijskoj krizi, a sudionici su i sami imali mogućnost postavljati pitanja i aktivno se uključiti u raspravu. Osim toga, mladi su jedno cijelo popodne imali mogućnost okušati se u igri nastaloj od strane odjela za mlade unutar Libanonskog Crvenog križa – „Our village's treasure“. To je zapravo igra uloga o socijalnoj koheziji u kojoj mladi razvijaju osobne vještine poput empatije, aktivnog slušanja, kritičkog promišljanja, nenasilne komunikacije itd.

Naravno, osim rada u radionicama, sudionici su imali priliku i odmoriti se, pa je tako organizirana jednodnevna ekskurzija u Kopački rit i Osijek.
Zahvaljujući ovome kampu, mnogo smo toga naučili, upoznali smo druge ljude, susreli se s različitim kulturama te stvorili uspomene koje će vječno ostati dio nas.

Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zabok na međunarodnom kampu mladih „Atlantis“ bili su Jelena Bedeniković i Filip Bakran, a Elizabet Horvat i Valentina Horvat predstavljale su Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica.

Tekst je pripremio volonter Gradskog društva Crvenog križa Zabok FILIP BAKRAN.

Ispis

Napisao/la Željka Vukić on Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 09:25.

GDCK Zabok - Svjetski dan prve pomoći A

Prva pomoć je vještina koja omogućava djelotvorne i brze intervencije u cilju smanjivanja ozljeda i njihovih posljedica čime se povećavaju šanse za preživljavanjem. Svjetski dan prve pomoći je prilika za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Obuhvaćanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu.

Ove godine tema je „Prva pomoć i djeca“. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prepoznaje djecu kao pružatelje prve pomoći jer oni čine značajan dio zajednice koji ima sposobnost uključivanja u spašavanje života svojih vršnjaka i članova obitelji. Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci ili odraslima.

Ako se osvrnemo na prošlogodišnju temu Svjetskog dana prve pomoći odnosno „Prva pomoć i starenje stanovništva“ uviđamo da se radi o dvije najranjivije društvene skupine u smislu rizika i ozljeđivanja. Djeca su podložnija ozljedama jer imaju manju kontrolu nad svojom okolinom i na razne su načine izložena rizicima. Upravo je iz tog razloga ove godine fokus na djeci kako bi se od najranije dobi istaknula važnost učenja vještina prve pomoći, te kako bi ih s godinama odnosno s odrastanjem usavršavali. Također, potrebno je ukazati na važnost znanja pružanja prve pomoći djeci različitog uzrasta od strane odraslih koji su s njima u svakodnevnom kontaktu kako bi na taj način smanjili broj ozljeda i njihovih posljedica te povećali stope preživljavanja.

U 2015. godini svjetska populacija dosegla je 7,3 milijarde, od kojih jednu četvrtinu, odnosno 26 posto čine osobe mlađe od 15 godina. U 2050. godini svjetska populacija doseći će približno 10 milijardi ljudi, a više od 2,6 milijarde bit će mlađe od 18 godina.

Djeca zauzimaju značajan dio ljudske populacije koja pomaže u oblikovanju bolje sadašnjosti i budućnosti. Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije, a time i društva i zajednice.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok i ove će godine obilježiti Svjetski dan prve pomoći različitim aktivnostima.


Pogodnosti.....

knjizicaPogodnosti

Copyright © 2021 Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije.